
Viktkirurgi
Ett hälsoprojekt som aldrig tar slut!
Olika faser, utmaningar och skilda behov
Var befinner sig patienten i mötet?
Viktkirurgi är en effektiv behandlingsmetod men med stort behov av professionellt stöd. När vi möter denna målgrupp i vårt arbete så vet vi inte riktigt var personen befinner sig på sin resa.
För att kunna skapa effektiva möten som ger resultat så behöver vi ha en större förståelse för viktkirurgins olika faser. Vilka de är och utmaningarna som de medför. Ingreppet på magsäck och tarm leder automatiskt till stora förändringar för patienten, fysiskt, mentalt, känslomässigt men även rent praktiskt.
När vi möter denna målgrupp i vårt arbete är det viktigt att vi har rätt kunskap och förståelse för vad personen har gått igenom innan. Var de befinner sig för stunden så att vi kan vägleda och erbjuda rätt stöd.
Vilka är dessa faser och vilka utmaningar har patienten mött på vägen?
Tiden kring viktoperationen
Längtan och förväntningar
En känsloladdad period med många frågor, funderingar och pirr i magen. Ett stort beslut är taget men vad kommer att hända sen? Känslor som kan pendla mellan oro men samtidigt hopp och förväntningar. Att inte längre behöva kämpa med vikten något mer.
Ingreppet som vanligtvis görs genom titthålskirurgi tar cirka 45 min. Men från den stunden så förändras allt. En ny resa och som startar med maten. Att lära känna en kropp som helt plötsligt säger stopp bara efter några skedar eller tuggor.
Konsekvenser
För vissa personer kan det kännas som en stor lättnad, att äntligen uppleva en form av mättnadskänsla. För andra kan känslor av sorg väckas till liv. Att inte längre kunna trösta sig genom maten.
En kostrehabilitering kan ta från några veckor upp till flera månader. En period då patienten steg för steg för in olika födoämnen med olika konsistenser och testar hur magen reagerar. Vissa dagar går det bra, andra inte alls.
Att konstant behöva äta är en tålamodskrävande period då all fokus ligger på mat och att äta.
Möten i vårt arbete
Under denna period sker kostrehabilitering, uppföljningsprogram och medicinsk uppsikt på den operativa enheten och med stöd av dietist.
Första året då allt flyter på
Fokus och att bygga nya vanor
En lättnadens period då vikten rasar även om felsteg görs på vägen. Att känna mer ork i kroppen, mättnadskänslan är där och mindre rädsla för vågen. En riktig vårkänsla som stärker självkänslan och upplevelsen av att äntligen lyckas!
En period då maten och ätandet fortfarande ligger i fokus eftersom kroppen genast kommer att reagera på alla snedsteg. Energidippar, dumpingeffekt, magknip, stopp i halsen eller andra bieffekter. En period för att lära om och försöka tolka kroppens nya signaler.
Konsekvenser
Det här är en period av återhämtning. Men även av aktivt arbete för att få ihop alla måltider i sin vardag. En period då viktminskningen är som störst men där viktplatåer lätt väcker liv i gamla minnen och rädslor.
Under det första året behöver allt läggas på plats. Att aktivt föra in nya och hälsosamma levnadsvanor och att samtidigt försöka klippa av banden till sina gamla ovanor. Att ändra sitt sätt att tänka kring mat och vikt vilket många gånger är lättare sagt än gjort.
Men följden av den kroppsliga förändringen efter en snabb viktnedgång, kan vara svårt att hantera. Att inte längre känns igen sig i en ”ny kropp” när bilden i huvudet fortfarande motsvarar ”mitt stora jag”. Något som vissa personer behöver hjälp med att hantera.
Möten i vårt arbete
Uppföljningsprogram från den operativa enheten fortlöper vanligtvis under två år och där patienten fortsatt kan hämta stöd och få svar på sina frågor. Däremot remitteras nu patienten till den etablerade vården för den obligatoriska årliga läkarkontrollen, blodprovstagningen och näringsstatus.
Andra och tredje året
När vardagen hinner ikapp
Nyhetens behag är förbi, livets krokiga väg fortsätter med sina ”upp and down”. Det är nu som viktopererade personer upptäcker om de nya kost- som levnadsvanorna är tillräckligt förankrade och håller även när det stormar i livet.
I turbulenta stunder är det lätt att sjunka in i problemen som uppstår och omedvetet släppa taget om både maten och de nya vardagsrutinerna. Något som med tiden lätt associeras med tidigare misslyckade bantningsförsök. Rädslan för att ”trilla dit” eller att ha ”förstört operationen”, är vanliga uttryck jag får höra.
Konsekvenser
Det är nu som kroppens signaler som hunger och mättad kommer tillbaka. Vilket i sig är ett tecken på att kroppen fysiologiskt håller på att stabilisera sig viktmässigt.
Sugsignaler är däremot direkt relaterat till kosten. Ett tecken på att patienten börjar glida ifrån sina kostvanor och får i sig för lite kvalitetsenergi. Något som oftast feltolkas av patienten som ett obehagligt återfall och inom vården lätt förväxlas med sötsug som har andra bakomliggande faktorer.
Det är även nu som viktstressen har tendens att komma tillbaka. En mindre viktuppgång på tre till fyra kilo i en stabiliseringsfas är helt normal efter en kirurgi. Men sätter skräck i de flesta viktopererade personer!
Mötet i vårt arbete
Det är under dessa, ibland väldigt känsloladdade förhållande, som viktopererade personer söker stöd och då vi börjar möta målgruppen i vårt arbete. När stress och påfrestningarna i vardagen har tagit över och uppföljningsprogrammet från den operativa enheten är förbi.
Alla stora förändringsarbeten kräver tid. Och det är nu som arbetet med att upprätthålla de nya kost- som levnadsvanorna startar. Något som kräver engagemang och medvetenhet både för patienten som för oss som möter viktopererade personer i vårt arbete.
Att stötta patienten i de utmaningar som de fortsättningsvis kommer att möta på sin väg.
När åren går och det börjar hända oväntade saker
Motgångar och insikter
En viktkirurgi är inte en lösning på ett viktproblem utan snarare ett verktyg som underlättar vägen till en bättre hälsa och livskvalitet. Men som för alla verktyg så behöver det underhållas regelbunden för att fortsatt fungera optimalt och ge det resultat vi önskar.
Därför är det viktigt att se en viktkirurgi ur ett större perspektiv än bara en ren operation. Det är ett personligt livsprojekt. Även om man då och då stöter på motgångar, utmaningar eller hamnar på villovägar, så finns där alltid något man kan göra åt saken. Bara man stannar upp, tänker efter varför det händer och försöker förstå orsakerna som ligger bakom. Den aktuella situationen blir därmed en ny utgångspunkt att arbeta utefter.
En möjlighet till återanknyta sig till sin viktoperation. Något som fungerar för alla situationer oavsett antal år sedan operationen.
Mötet i vårt arbete
Det är här som vårt professionella stöd har en stor betydelse för patienten. Att hjälpa dem att höja blicken, få ett bättre perspektiv på vad som händer och att vägleda dem vidare. Men med anpassad rådgivning för patientens nya förutsättningar och behov som viktopererad.
Det är oftast i dessa kritiska situationer som risken är stor att patienten ger upp, klandrar sig själv och lägger även denna ”viktmetod” i högen av andra misslyckade bantningsförsök.
Det behöver vi ändra på!
Hur en återanknytning till sin viktoperation ser ut kommer i ett annat inlägg…
Vi ses snart igen!
Tina